Nasze lokalne potrawy zostały nagrodzone Drukuj

Trzecie miejsce zajęła Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania podczas odbywającego się pod koniec ubiegłego roku „Konkursu bożonarodzeniowego”. Komisji przypadły do gustu tradycyjne potrawy z naszego terenu.

Tym razem Czarnorzecko-Strzyżowską LGD reprezentowały dwa koła gospodyń wiejskich: z Żarnowej oraz Wysokiej Strzyżowskiej. W finale konkursu, organizowanego przez Urząd Marszałkowski, znalazło się w sumie 18 grup, które prezentowały stoły wigilijne z tradycyjnymi potrawami ze swoich regionów. Nie zabrakło też śpiewania kolęd oraz zaprezentowania wystrojów stołów wigilijnych.

 

Panie reprezentujące nasze LGD przygotowały następujące potrawy na Konkurs Bożonarodzeniowy: karp w galarecie, kwaśna kasza, kapusta z grzybami i grochem, pieczony chleb, barszcz czerwony z uszkami, barszcz biały z grzybami, paszteciki, gołąbki, pierogi z kapustą, pierogi „ruskie”, pieczone jabłko zalewane miodem, rodzynkami, cynamonem, starodawne pierniczki, sernik oraz kompot z suszek.

Największe uznanie komisji oraz wyróżnienie otrzymała „kwaśna kasza”, jako potrawa zgłoszona do oceny. Przepis na to danie podajemy poniżej.

Najwyższe miejsce na podium zajęła Lokalna Grupa Działania „Dorzecze Mleczki”, a  drugie LGD „Liwocz”. Laureaci nagrody otrzymali lodówki i drobny sprzęt AGD.

Kwaśna Kasza

  • 3-4 szklanki ryżu
  • 30-40 dkg suszonych śliwek
  • 30-40 dkg suszonych gruszek
  • 30-40 dkg suszonych jabłek
  • 30-40 dkg suszonych moreli
  • 30 dkg rodzynek,
  • 2-3 słoiki śliwek mirabelek
  • 1-2 słoiki aroni, porzeczki (w zalezności co dana gospodyni posiada w swojej spiżarni)
  • 1-2 słoiki wiśni lub czereśni w syropie,
  • 1-2 gruszek w syropie
  • 2-3 słoiki soków (malinowy, wisniowy, jabłkowy)

Na gotującą wodę wrzucamy ryż, po 15-20 min ( jak jest miekki ) odcedzamy, wkładamy do dużego garnka. Do ryżu wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane owoce , łącznie z sokami i kąpotami z domowej spiżarni , zagotowujemy to wszyystko razem dodając 10-15 goździków ( do smaku jest to indywidualna sprawa zależy jak kto lubi, oraz cynamon ) Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku sokami, kwaśną kaszę przygotowujemy dzień wcześniej, wynosimy do chłodnego miejsca.Kasza powinna być gęsta i słodko- kwasna, jest to wspaniała potrawa uwięczająca wigilię. W naszym domu podawana jest jako ostatnia potrawa, może tez być jako deser uwieńczający koniec wspaniałego posiłu składającego się z 12-stu dań. Tak przygotowana Kwaśna Kasza mogła być spożywana do tygodnia czasu, warunkiem jest trzymanie jej w chłodnym miejscu.

Tekst i zdjęcia: A. Łapkowski