Nasze lokalne potrawy zostały nagrodzone |
Trzecie miejsce zajęła Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania podczas odbywającego się pod koniec ubiegłego roku „Konkursu bożonarodzeniowego”. Komisji przypadły do gustu tradycyjne potrawy z naszego terenu. Tym razem Czarnorzecko-Strzyżowską LGD reprezentowały dwa koła gospodyń wiejskich: z Żarnowej oraz Wysokiej Strzyżowskiej. W finale konkursu, organizowanego przez Urząd Marszałkowski, znalazło się w sumie 18 grup, które prezentowały stoły wigilijne z tradycyjnymi potrawami ze swoich regionów. Nie zabrakło też śpiewania kolęd oraz zaprezentowania wystrojów stołów wigilijnych.
Panie reprezentujące nasze LGD przygotowały następujące potrawy na Konkurs Bożonarodzeniowy: karp w galarecie, kwaśna kasza, kapusta z grzybami i grochem, pieczony chleb, barszcz czerwony z uszkami, barszcz biały z grzybami, paszteciki, gołąbki, pierogi z kapustą, pierogi „ruskie”, pieczone jabłko zalewane miodem, rodzynkami, cynamonem, starodawne pierniczki, sernik oraz kompot z suszek. Największe uznanie komisji oraz wyróżnienie otrzymała „kwaśna kasza”, jako potrawa zgłoszona do oceny. Przepis na to danie podajemy poniżej. Najwyższe miejsce na podium zajęła Lokalna Grupa Działania „Dorzecze Mleczki”, a drugie LGD „Liwocz”. Laureaci nagrody otrzymali lodówki i drobny sprzęt AGD. Kwaśna Kasza
Na gotującą wodę wrzucamy ryż, po 15-20 min ( jak jest miekki ) odcedzamy, wkładamy do dużego garnka. Do ryżu wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane owoce , łącznie z sokami i kąpotami z domowej spiżarni , zagotowujemy to wszyystko razem dodając 10-15 goździków ( do smaku jest to indywidualna sprawa zależy jak kto lubi, oraz cynamon ) Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku sokami, kwaśną kaszę przygotowujemy dzień wcześniej, wynosimy do chłodnego miejsca.Kasza powinna być gęsta i słodko- kwasna, jest to wspaniała potrawa uwięczająca wigilię. W naszym domu podawana jest jako ostatnia potrawa, może tez być jako deser uwieńczający koniec wspaniałego posiłu składającego się z 12-stu dań. Tak przygotowana Kwaśna Kasza mogła być spożywana do tygodnia czasu, warunkiem jest trzymanie jej w chłodnym miejscu. Tekst i zdjęcia: A. Łapkowski
|