Saluti dall’Italia e dalla Polonia – Pozdrowienia z Włoch i z Polski Drukuj

Dobiegł końca realizowany przez Gminę Strzyżów projekt pn. „Saluti dall’Italia e dalla Polonia – wymiana doświadczeń w zakresie promocji produktu lokalnego”, którego celem była wymiana doświadczeń i najlepszych praktyk w zakresie budowania marki oraz promocji produktów lokalnych; stworzenie możliwości nawiązania współpracy między producentami lokalnych wyrobów z Polski i Włoch oraz gospodarcze i kulturowe zbliżenie społeczności lokalnych Strzyżowa i Bagnacavallo.

 

 

Jednym z ważniejszych wydarzeń realizowanego projektu były zorganizowane w niedzielę 29 marca br. na Rynku w Strzyżowie Targi produktów lokalnych. Wzięło w nich udział 22 lokalnych producentów, którzy zaprezentowali bogactwo wytwarzanych na terenie Gminy Strzyżów wyrobów. Odwiedzający Targi mieszkańcy mogli więc zobaczyć (a niekiedy i skosztować) lokalne wyroby takie jak:

  • Chleb tradycyjny firmowy – Józefa Franczaka;
  • Grochówkę – Kazimierza Zimnego;
  • Kiełbasę swojską – z Zakładów Masarsko-Wędliniarskich Czesław Fiołek;
  • Krówkę strzyżowską – z C. S. Roksana;
  • Lalki szmacianki – Iwony Bosek;
  • Malarstwo – Józefa Franczaka;
  • Miód – Bogdana Gwiszcza;
  • Misie szydełkowe – Moniki Jasion-Karnasiewicz;
  • Obrazy wykonane haftem krzyżykowym – Iwony Pilch;
  • Plecionki ze słomy – Bronisławy Pyc;
  • Płaskorzeźby – Pawła Pietrasza;
  • Recykling - art – Jadwigi Stanek;
  • Rękodzieło – Heleny Dubiel, Krystyny Grodzkiej, Marii Niemiec;
  • Rękodzieło – Koła Gospodyń Wiejskich Bonarówka;
  • Rękodzieło – Magdaleny Golenia;
  • Rzeźby – Edwarda Gadziny;
  • Szkatułki i obrazki zdobione techniką decoupage – Moniki Korab;
  • Szynkę z wiochy – z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak;
  • Wyroby haftowane – Małgorzaty Zimna;
  • Wyroby szydełkowe – Ewy Tarańskiej;
  • Wyroby szydełkowe – Justyny Zielińskiej;
  • Żurek strzyżowski – z GS SCH w Strzyżowie.

 

Prezentujący swoje produkty wystawcy byli jednocześnie uczestnikami konkursu na najlepszy produkt lokalny ziemi strzyżowskiej. Tłumnie odwiedzający Targi mieszkańcy, a także głosujący za pośrednictwem strony internetowej www.produktylokalne.strzyzow.pl internauci wybrali wyroby, które ich zdaniem mają największy potencjał do bycia znakiem rozpoznawczym Gminy Strzyżów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęły wykonywane ręcznie pisanki i kurczaczki wielkanocne autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich Bonarówka. Drugie miejsce przypadło kiełbasie swojskiej wytwarzanej w Zakładach Masarsko-Wędliniarskich Czesław Fiołek, a trzecie – przygotowywanej w słynnej już kuchni polowej grochówce Pana Kazimierza Zimnego.

Podczas Targów swoje lokalne wyroby (m.in. szynkę prosciutto, salami, ocet balsamiczny) prezentowali także uczestniczący w projekcie włoscy producenci lokalni z Bagnacavallo. Udział w Targach był jednym z głównych punktów programu wizyty studyjnej w ramach której przyjechali do Strzyżowa. W kolejnym dniu włoska delegacja odwiedziła lokalnych producentów ze Strzyżowa: Zakład Masarsko-Wędliniarski Czesław Fiołek, Spółdzielnię „ASPROD”, pracownię malarską Pana Józefa Franczaka oraz kompleks w Gliniku Zaborowskim, w skład którego wchodzi firma produkująca przeszkody jeździeckie, parkury oraz różne akcesoria jeździeckie; hotel dla koni; klub jeździecki oraz powstały w ostatnich latach Dwór Maria Antonina. Istotnym efektem wizyty było podpisanie listu intencyjnego ws. współpracy w zakresie promocji produktów lokalnych oraz możliwości współpracy gospodarczej.

Realizowany projekt zakładał dwustronną wymianę wiedzy i doświadczeń, dlatego końcem kwietnia br. zwycięzcy konkursu na najlepszy produkt lokalny ziemi strzyżowskiej udali się z wizytą studyjną do Włoch. Podobnie jak w Polsce głównym punktem programu wizyty studyjnej były spotkania z producentami włoskich produktów lokalnych. Reprezentanci lokalnych producentów oraz przedstawiciele Gminy Strzyżów odwiedzili: gospodarstwo rolne Franco Zini, przedsiębiorstwo "A.Minardi & Figli" zajmujące się produkcją przypraw, suszy i ziół, zakład obuwniczy Calzaturificio Emanuela, przedsiębiorstwie produkcyjnym Orva zajmującym się wytwarzaniem pieczywa oraz regionalnego przysmaku Piadiny, przedsiębiorstwo Natura Nuova, które jest liderem na rynku świeżych przecierów owocowych oraz firmę Martini Legnami – przedsiębiorstwa zajmującego się projektowaniem i produkcją wyrobów drewnianych, w tym konstrukcji dachowych, domków drewnianych, schodów, zewnętrznych konstrukcji z drewna czy mebli ogrodowych.

Wszystkie wspomniane wyżej działania zostały zrealizowane w ramach projektu „Saluti dall'Italia e dalla Polonia – wymiana doświadczeń w zakresie promocji produktu lokalnego” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Barbara Salwińska